Najlepszy smak Lubelszczyzny

VII edycja konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny oraz Smaki Ukrainy

9 września 2022 roku w restauracji „Niepospolita” (sala Domu Polonii) już po raz siódmy odbędzie konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłonione zostaną  kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Producenci tradycyjnie ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne. Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.

Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła Dobrego Smaku składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2022” dla każdej z kategorii. Po raz pierwszy w tym roku w każdej z kategorii mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2022” dla produktu najlepszego z najlepszych. 

W związku z napaścią Federacji Rosyjskiej na Ukrainę i wojną w tym kraju, w regionie Lubelskim przebywa bardzo dużo uchodźców, którzy stanowią dziś istotny element lokalnej społeczności. Są wśród nich osoby, które podjęły działalność  kulinarno-gastronomiczna oferując swoje ukraińskie regionalne przysmaki.  Dla tych osób stworzyliśmy specjalna kategorię  konkursową: Ukraińskie Smaki. Zapraszamy do udziału w naszym konkursie. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 9 września 2022 około godziny 19.00 na festiwalowej Scenie Smaku w Lublinie. 

Konkurs organizowany jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, Polską Akademię Smaku oraz Kresową Akademię Smaku. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu lubelskiego, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.

Warto przypomnieć, że „Misją konkursu jest nagradzanie i prezentacja  tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy i żyjemy. Region lubelski to obszar bardzo piękny na mapie naszego kontynentu. Kraina od wieków pozostająca na styku wielu kultur – łącząca tradycje Wschodu i Zachodu, wpływy katolickie, prawosławne, judaistyczne, greckie, ormiańskie czy tatarskie. Ta różnorodność w kontekście kulinariów łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym produkty te powstają. Każde miejsce ich wytworzenia, każdy ich twórca, to osobna opowieść, którą warto poznawać i upowszechniać.

Produkty, które nagradzamy i rekomendujemy zdecydowanie są powodem  do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla wszystkich poszukiwaczy kulinarnych wrażeń w każdym miejscu Polski i Europy.”- mówi Jan Babczyszyn koordynator konkursu.