Lubelskie smakuj Życie
Lubelskie – prawdziwe jedzenie. Lubelskie można zwiedzać, można też je smakować. Tegoroczna, 14 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku nazywa się „Anioły i ogrody”. Będziemy opowiadać Polsce nasz region, w którym turyści mogą zobaczyć tak wiele niezwykłych miejsc, jak choćby Domek loretański w Gołębiu, kaplica Aniołów Stróżów w Radzyniu Podlaskim czy fara w Kraśniku z licznym zastępem aniołów w ołtarzu głównym. Będziemy odkrywać przed turystami z Polski ekologiczne „prawdziwe jedzenie” z regionu, oparte o ideę: z pola (ogrodu) na talerz.
Wojciech Modest Amaro, najwybitniejszy dziś szef kuchni w Polsce mówi ważne słowa: „Całe życie biegliśmy i mówiliśmy, że jedyne czego nam brakuje, to czas. No więc dostaliśmy ten czas w prezencie. Made with care – przyszedł czas na refleksję, troskę co jest ważne, ważniejsze i najważniejsze w życiu”. O tym także będziemy mówić w ciągu siedmiu festiwalowych dni.
Jesteśmy przekonani, że nasz festiwal jest dobrym i sprawdzonym narzędziem promocji gospodarczej regionu. Masowa, zorganizowana turystyka wypoczynkowa jest dziś passę. Nowy trend to wypoczynek indywidualny rodzinny połączony z aktywnościami sportowymi i edukacją. Eksperci mówią jedno: ludzi zaczyna męczyć cywilizacja, są coraz bardziej świadomi tego co jedzą i jak to wpływ ana ich organizm. Coraz mniej chcą wypoczywać w zatłoczonych kurortach, nad morzem czy na Mazurach. Wolą mniejsze, spokojniejsze miejsca, gdzie można uciec od natłoku bodźców i można skosztować ekologicznej żywności.
Z tej perspektywy „Lubelskie – smakuj życie” nabiera jakże aktualnego znaczenia. Nasz region w ciągu kilku najbliższych lat stanie się dla turystów z Polski i Europy najciekawszą destynacją turystyczną (tourism, tourist destination), czemu służy i będzie służyć coraz lepsza sieć dróg kolejowych i drogowych. Jesteśmy przekonani, że Europejski Festiwal Smaku, największy festiwal kulinarny w Polsce – znacząco się do tego przyczyni.
Lubelskie – prawdzie jedzenie. Karmimy duszę i ciało. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to jedyny festiwal kulinarny w Polsce, w którym na deser turyści mogą skosztować sztuki najwyższej próby. Zapraszam do smakowania Życia.